Introductie Boek Inhoud Bestellen Contact

BTW-nr  826.03.418.B01       ABN-AMRO rekening NL12ABNA048.14.76.431    BIC:ABNANL2A        KvK Amsterdam nr  34071065

De weerkaart praktisch gebruiken

Het boek is bedoeld voor de moderne toer- of wedstrijdzeiler, die graag optimaal geïnformeerd wil zijn over de huidige en toekomstige weersontwikkelingen op en rond zijn of haar schip. Deze zeiler maakt voor zijn dagelijks positiebepalingen geen gebruik van een sextant, maar heeft al jaren de beschikking over een GPS. Hij bezit aan boord wellicht een barometer, maar laat zich voor zijn planning niet al te veel (af)leiden door een dalende meter. Hij weet dat een blik op naderende hoge bewolking iets zegt over een aanstaande weersverandering, maar hij weet ook dat daar geen timing mee te maken is. Thuis zowel als aan boord maakt hij gebruik van moderne communicatiemiddelen, zoals een smartphone of een computer en hij weet dat je midden op zee het moet doen met satellietcommunicatie of een zend-ontvangstinstallatie. Investeren in goede communicatiemiddelen is verstandiger dan de aanschaf van een nieuwe digitale barometer.

Nu nog het optimale rendement halen uit de weersinformatie.


De belangrijkste bron is nog altijd de weerkaart; die is taal onafhankelijk en overal ter wereld te verkrijgen. In dit boek wordt alles wat de weerkaart te vertellen heeft uitgelegd, zodat over het huidige en toekomstige weer een weloverwogen analyse kan worden gemaakt en voorgenomen plannen nog tijdig kunnen worden bijgesteld. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van GRIB files.

Belangrijk is te weten wat de gevolgen van weersystemen in de kaart zijn. Het waarom is minder belangrijk en wordt in vele weerboeken uitgebreid uitgelegd.
We maken gebruikt van de kennis en kunde van grote weerinstituten, waar meteorologen dagelijks vele kaarten produceren én bewaken. We behoeven ons dan ook geen zorgen te maken of de posities van weersystemen wel of niet op de juiste plek liggen: beter dan een meteoroloog, die alle denkbare informatie beschikbaar heeft, kan een zeiler niet zijn. Na het lezen van dit boek ben je instaat om zelf te bepalen wat het weer op jouw positie is en gaat worden.
‘Hier en daar’ of ‘op de meeste plaatsen’ is te vaag. Het is als een overall: die past iedereen.
Nu krijg je een maatpak!